Fermentert gulrot- og rettichsalat

Jeg hadde en god del rettich liggende i kjøleskapet, og jeg tenkte jeg ville finne en ny måte å fermentere den på. Ellers er rettisch en grønnsak jeg bruker når jeg lager kimchi. Den er mye brukt i asiatisk kjøkken. Knasende sprø og delikat, og den minner om reddik og nepe i smaken.

Oppskriften du får i dag er inspirert av vietnamesisk tradisjon, og som vanlig er den gjort til min egen, med mine innfall og variasjoner som jeg vanligvis bruker i matlaging.

Jeg kjøper ofte rettich i asiabutikk (A Food Market) som finnes flere steder i Oslo, og i Bærum. I Oslo-området kan man også finne rettich i litt store matbutikker som har godt utvalg.

Rettich er en stor, hvit og avlang rot som tilhører reddikfamilien.

Rettich er en stor, hvit og avlang rot som tilhører reddikfamilien.

Dette brukte jeg i oppskriften:

- 650 g rettich
- 650 g gulrot
- ca 10 g løvetannblader (valgfritt, det er litt bittert)
- ca 10 g frisk mynte
- ca 10 g frisk basilikum
- ca 10 g frisk koriander
- ca 30 g kinesisk gressløk (vanlig gressløk går bra)
- 1 ts korianderfrø knust i morter (øko koriander i nettbutikken HER)

- 1 ss fiskesaus
- 1 ss gochugaru chiliflak (eller 1 finhakket rød chili)
- saft og innmat av 1 - 2 lime
- 4 ts uraffinert havsalt (uten antiklumpemiddel) 4 ts tilsvarer ca 20 ml, 24 gram. (Se nettbutikken HER)
- et par blader fra hodekål

- en stor arbeidsbolle
- gjerne en mandolin for å lette arbeidet med å lage julienne staver
- et fermenteringsglass 1.8 liter (2 liter går også bra, men viktig at størrelsen på glasset passer til porsjonen)

Løvetannblader er supermat for deg og dine venner tarmens mikrober. Inneholder prebiotiske fibre som de fleste har for lite av i kosten.  Så langt kommet som sommeren er nå, vil bladene være ganske bitre. Men fjern den tykke stilken, for den er den …

Løvetannblader er fin mat.
Så langt kommet som sommeren er nå, vil bladene være ganske bitre. Men fjern den tykke stilken, for den er den aller bitreste. Ellers er det jo flott å få i seg litt bitre saker, det er godt for bl. a. lever og galle.

Fremgangsmåte:

Jeg begynte med rettich. Den og gulrot skal kuttes i julienne staver. For å lette arbeidet innstilte jeg min mandolin på groveste skiver. Da er det enklere å lage julienne staver enn å stå og kutte alt for hånd. Men pass opp, mandolin kan være et svært farlig redskap for fintertuppene!

Jeg slang staver av rettish oppi arbeidsbollen og tilsatte alt saltet. Deretter kuttet jeg gulrøttene.

vietnamesisk 3.jpg

Kinesisk gressløk dyrker jeg selv, men den finnes å kjøpe i asiabutikk. Den er større og grovere enn den vanlige gressløken. Den smaker litt som hvitløk.

vietnamesisk+4+b.jpg

Jeg kjøper ekte gochugaru chiliflak på nettet. I asiabutikker i Norge føres en kinesisk variant som fungerer som gochugaru, men jeg foretrekker den ekte koreanske. Derfor kjøper jeg fra utlandet og oppbevarer i fryseren.

Har man ikke gochugaru, går det fint å finhakke en rød chilipepper. Bruk engangs plasthansker og vær nøye med å ikke gni deg i øynene 🔥

Dette er mine hjemmedyrkede korianderfrø fra i fjor.

Dette er mine hjemmedyrkede korianderfrø fra i fjor.

Koriander, både friske blader og korianderfrø er selvsagt valgfritt å bruke. Ikke alle liker smaken av koriander. Jeg liker det og tilsetter det gjerne i denne oppskriften.

Koriander kan være en hjelp til å avgifte kroppen for tungmetaller. Hvitløk og kurkumin i gurkemeie er antakelig en like god hjelp til avgiftning (studie).

vietnamesisk 6.jpg

Alle grønnsakene og urtene er kuttet og blandet godt. Nå gjenstår det å presse det hele ned i et fermenteringsglass.

Jeg pakker et kålblad over blandingen og setter en glasstyngde oppå dette. Deretter lukkes glasset med lokk.

Bruk for all del ikke plastpose i fermenteringsglasset som jeg ser noen gjør. All plast, også matgodkjent, kan lekke giftige kjemiske stoffer i det syrlige miljøet som oppstår under fermenteringen.

En tilfeldig stein fra naturen er heller ikke å anbefale. Steiner kan inneholde stoffer vi ikke har lyst å ha i maten vi spiser, slik som bly, arsenikk, aluminium etc…


Jeg skal gjerne komme med forslag til hvordan man kan bruke denne smaksrike og spennende salaten. Kanskje i et nytt blogginnlegg eller på Fb-siden ‘Bentes fermentering’. Vi får se!

Tre glass kimchi fra tidligere fermentering, rødbetkvass på gang og rettich- og gulrotsalaten puttet på glass.

Tre glass kimchi fra tidligere fermentering, rødbetkvass på gang og rettich- og gulrotsalaten puttet på glass.

Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering.

Her er link til KURS

Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs.jpg