Fermentering, en hjelp ved spiseforstyrrelser?

I mange år har jeg vært overbevist om at levende fermentert kost, slik som surkål, kimchi og kefir, kan være en hjelp ved spiseforstyrrelser.

I 2023 skal et forskningsprosjekt i gang for å studere om manipulering av tarmens bakterier og andre mikrober kan gi pasienter med anoreksi bedring og kanskje gjøre dem helt friske.

I løpet av fire år regner forskerne med å få svar på de fleste spørsmålene de har stilt om anoreksi.

INN I TARMEN: Forskere, med Siv Kjølsrud Bøhn i spissen, vil lære alt om tarmfloraen til personer med anoreksi. Lykkes de slik de tror, mener de gevinstene vil bli svært store. Både for enkeltmennesker og samfunnet. Les artikkelen HER

FOTO: ALEXANDER BENJAMINSEN / NMBU

Jeg begynte med fermentering i 2010-11. Min entusiasme var på topp fra dag én og har holdt seg i alle år.

Som mange vet, er fermenterte grønnsaker stappfulle av gunstige bakterier i naturlig sammensetning, og dette er noe mange kan ha nytte av - kanskje også personer med spiseforstyrrelser?

Jeg holdt fermenteringskursene mine i 7 år, inntil covid-19 kom. Det har kommet mange hyggelige tilbakemeldinger, mange kursdeltakere har fortalt om bedring av helseplager.

En kursdeltaker fortalte meg at da hun begynte å spise fermentert surkål, forsvant de siste restene av symptomer fra flere år med spiseforstyrrelse. Hun regnet seg nå som helt frisk, og hun mente det var takket være fermenteringen.

I det kommende forskningsprosjektet skal man forsøke å utvikle piller som kan bedre tarmfloraen hos pasienter med anoreksi. Et tilpasset kosthold skal også inngå. I og med at anoreksi og andre spiseforstyrrelser er ansett som psykiske lidelser, er det spennende at man nå vil innlemme et tilpasset kosthold for å bedre pasientenes problemer.

Nyere forskning viser at kostholdet kan ha en direkte innvirkning på hjernen og psyken. Mange yngre mennesker sliter med psykisk helse i våre dager. Selvsagt et sammensatt problem, men etter min mening kunne det vært mer fokus på å fjerne ultraprosessert fabrikkmat fra kostholdet og i stedet fremme ren, ubearbeidet mat uten skadelige tilsetningsstoffer. Sukker, raffinerte karbohydrater, betennelsesfremmende planteoljer, emulgatorer, stabilisatorer, konserveringsmidler, fargestoffer, kunstige søtningsstoffer etc. finnes i de fleste ultraprosesserte matvarer. Slike tilsetninger er skadelige for tarmens mikrobiota og helsen generelt. Kostholdet skal tilføre alle nødvendige næringsstoffer og styrke kroppen. Mye av det ultraprosesserte mange spiser gjør ikke det og fortjener vel egentlig ikke å kalles “mat”.


Bra at forskere nå ønsker å hjelpe pasienter med å bedre tarmens miljø.
Foreløpig finnes det ikke sikre svar på hvordan en frisk tarm skal se ut. Tarmens økosystem er sammensatt av et mylder av mikrober, de fleste av dem er fremdeles ukjente.

Vår tarm-mikrobiota er høyst individuell. Dette er vel en av grunnene til at probiotika i pille- eller kapselform ofte er usikre og uvirksomme. Vi får håpe at forskningsprosjektet kan komme frem til virksomme piller for anoreksipasienter. Ellers er kanskje fermentert surkål en ting man kan prøve?

Hjemmelaget surkål har jo massevis av levende, gunstige bakterier som kan stimulere tarmen positivt. Å fermentere surkål hjemme på eget kjøkken er enkelt og noe de aller fleste kan gjøre selv, Når et kostbart forskningsprosjekt skal finansieres, vil det være avgjørende at det er håp om et fremtidig patent og dermed økonomisk gevinst for investorene. Man kan (heldigvis) ikke ta patent på fermentert surkål. Det er fritt for alle å lage egen surkål for en billig penge.

Se mitt NETTKURS, lær de grunnleggende tingene for vellykket grønnsakfermentering! Klikk HER

Man kan ikke ta patent på fermentert surkål. Det er fritt for alle å lage egen surkål for en billig penge.
— Bentes fermentering

Fortsatt god sommer 🌿 🌸 🌞

Hilsen Bente

Online kurs/nettkurs. Se det når det passer for deg, og se det om og om igjen. Klikk HER og les noen av tilbakemeldingene.