Du er hva du spiser - og hva dine mikrober spiser

Siden 2014 har jeg delt innlegg her på bloggen. Jeg har ønsket å inspirere til fermentering hjemme på eget kjøkken. Egen begeistring over fantastisk fermentering deler jeg gjerne med andre.

Surkål klassisk.jpg


Det skjer nå et paradigmeskift innen medisinsk forskning, siden omtrent de siste 10 årene. Vår tarmflora (mikrobiota /mikrobiom ) koples til vår generelle helse. Forskere antar at en ubalansert mikrobiota kan settes i sammenheng med allergi, astma, diabetes, alzheimers, fedme, parkinsons, depresjon, angst, m.m.
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8)

Å ha en balansert og rikholdig mikrobiota regnes som viktig. Forskerne har i flere år forsøkt å finne ut hvordan vi best kan styrke og balansere tarmens mikrobiota. Det er mye uenighet, men et rent, naturnært kosthold uten ultraprosessert fabrikkmat, vil neppe slå feil. Kjøtt, egg og sjømat, pluss fermentert plantekost er en god vei å gå. (Les mer om hvorfor fermentere HER )


Det er ikke uten grunn at de som forsker på tarmens mikrober, selv spiser fermentert kost slik som sauerkraut (fermentert surkål) kimchi, kefir og annet. (Ref. Erica Sonnenburg Ph.D., Senior Research Scientist, Stanford University School of Medicine) De lager mat fra grunnen, og de spiser fermenterte grønnsaker hjemme i egen familie. De har forstått at prosessert og raffinert mat fra fabrikkene ofte inneholder tilsetningsstoffer som ikke er bra for tarmens mikrober.


Maten som produseres i fabrikker, trenger rask og billig produksjon og lang holdbarhet for at den skal kunne lønne seg økonomisk. Det tilsettes kjemikalier, emulgator, fortykningsmidler, stabilisator, betennelsesfremmende planteoljer, soya, fargestoffer, kunstig søtstoff og avhengighetsdannende sukker. Slik mat er ikke god næring, verken for oss eller våre mikrober i tarmen.

fabrikkmat prosessert emulgator.JPG


Nå er utfordringen, og muligheten, at vi tar tilbake kjøkkenkunsten.
Vi må innta kjøkkenbenken igjen, både menn og kvinner, i mye større grad enn i de siste tiårene. La oss lage mat fra grunnen, så ofte som mulig.

Stemnmingsbilde fra kurs jeg holdt i 2013, på gården Nordre Gaasvig.

Stemnmingsbilde fra kurs jeg holdt i 2013, på gården Nordre Gaasvig.


Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering.

Her er link til KURS

Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs (1).jpg